top of page

Treffpunkt Berlin på Arken

Berlin har længe haft status af et kreativt hot spot. Krig, kommunisme og kollektiv erindring flyder som en rød tråd i byens kulturelle og kunstneriske mangfoldighed, og sommeren over kan man på Arken fordybe sig i byen og dens dynamiske samtidskunstscene.

Udstillingen Treffpunkt: Berlin præsenterer hele 36 værker af i alt 13 kunstnere og 2 kunstnerduoer, som alle har opholdt eller bosat sig i Berlin. Arken har samlet et bredt udsnit af frottage, lyd- og videoinstallation, fotografi, collage, skulptur og meget mere. Værker som alle forholder sig til sin tid via forskellige medier og metoder og i høj grad inkorporerer både det enkelte menneskes erfaringer og den fælles erindring.

Med afsæt i Berlin er der fokus på såvel oplevelsen af en metropol som udformningen af den. Storbyer er sirlige konstruktioner, hvilket den dansk-britiske duo Benandsebastian har bemærket. I deres værk ”City of the (Re)Orientated”(2007) skildrer de en bys medfødte blanding af kaotisk flerstemmighed og kompakt planlægning. Deres kombination af labyrintiske detaljer i træ og harmoniske hvide rum virker på en gang dragende og overvældende.

En stor del af udstillingens værker omhandler arkitektur, byplanlægning og den enorme udvikling, som Berlin har gennemgået i nyere tid. Ud af krigens ruiner og sidenhen kommunismens tunge styre har byen rejst sig på ny - blandt andet ved omfattende renovering og genopbygning. Men fortrængningen af de mange traumer i byens historie er ikke helt uproblematisk.

Tyske Thomas Florschuetz har f.eks. fotograferet den kontroversielle nedrivning af Palast der Republik, som tidligere husede DDR’s parlament. Via sine harmoniske kompositioner og rå urban æstetik fastholder han det forgangne og stiller skarpt på en konsekvent eliminering af byens traumatiske fortid. Også Sophie Calle imponerer med serien Die Entfernung (fjernelsen). Hun har fotograferet en række steder, hvor DDR symboler og monumenter er blevet fjernet, og sammenstillet fotografierne med bøger indeholdende udsagn fra tyskere, som ud fra lokaliteterne forholder sig til fortidens skygge.

Såvel sanselige som konceptuelle værker inviterer Arkens besøgende til at mærke og forstå Berlin, dens magi og kulturelle karisma samt dens indflydelse på den internationale kunstscene. For uindviede kan oplevelsen måske til tider forekomme lidt for referentiel, men med den rette dosis tålmodighed og tid til det enkelte værk er der store kunstoplevelser at hente på Treffpunkt: Berlin, hvor hele spektret af nysgerrig og reflekterende samtidskunst foldes ud.

bottom of page