top of page

Skjulte skatte..


Alle, som elsker fotografi, kender Per Bak Jensen. Som den første elev nogensinde blev han optaget på det Kgl. Danske Kunstakademi med fotografi som speciale, og som én af Danmarks mest fremtrædende fotografer har han sidenhen indfanget verden med æstetisk eftertænksomhed. Nu præsenterer Sorø Kunstmuseum Per Bak Jensens enestående fotografi under overskriften ”Skjult”.

Udstillingen er bygget op omkring 8 helt nye fotografiske værker udført i perioden 2013 til 2014. De udstilles i tematisk og motivisk samspil med udvalgte værker fra de sidste 10 års produktion. Afsættet kan i tråd med kunstnerens tidligere udstillinger betegnes som refleksioner af og omkring steder. På Sorø Kunstmuseum kan man i den faste samling opleve bl.a. Eckersberg og Lundbye i et gensyn med guldalderens følsomme danske landskaber. Også Per Bak skaber med stor følsomhed. ”Skjult” præsenterer nutidens dialog med de forgangne øjeblikke i foreviget form, og der er rig mulighed for at fordybe sig i de store formater. Mest af alt tillader udstillingen de besøgende roen til at leve sig ind i det fotografiske syn på egne betingelser, og man kan langsomt sanse vejen ind i fotografierne via personlige erindringer om uendelige linjer eller poetiske lysindfald. I fotografiet fremkalder mesterfotografen stemninger af storheden i det små; skjulte detaljer åbenbares, det minimale forstørres, og genkendeligheden sløres. Det er formidabelt fotografi, og det emmer af både respekt for tiden og kærlighed til verdens bestanddele. En art melankoli er at spore, men den er ikke nedslående - snarere en hyldest til tusmørket, evigheden og antydningens kunst. I forbindelse med udstillingen er der udgivet et smukt katalog med bl.a. kyndig introduktion af Mette Sandbye samt kortprosateksten ”Otte scener” af Ida Marie Hede Bertelsen. Således kan den nysgerrige beskuer konsultere ordenes verden, men de intelligente fotografiske værker kommunikerer også fornemt på egen hånd. Det er nemlig svært ikke at fortabe sig i Per Bak Jensens fotografi, når han som en moderne Hammershøi omfavner stilheden.

Det essentielle fremdrages langsomt. Det insisterer på at blive betragtet, sanset og ikke mindst lukket ind - som lyset i en linse. Resultatet er alt andet end selfies og snapshots! ”Skjult” er en ren åbenbaring.

bottom of page