top of page

Moderne maskerade


- Pierre Huyghe på CC

Copenhagen Contemporary er et ambitiøst udstillingsrum for international nutidskunst, som aktiverer både krop og intellekt. Det er den nuværende udstilling af den franske kunstner Pierre Huyghe et glimrende eksempel på: Hans smukke, men foruroligende videoinstallation Untitled (Human Mask) fra 2014 inviterer besøgende ind i mørket i mere end én forstand. Man sætter sig som i en biograf foran den lysende skærm, men værkets formål er ikke at underholde. Enhver deltager i Huyghes univers må investere sig i gentagelsen og mørkets nuancer.

Untitled (Human Mask) indledes med fortvivlende billeder af en japansk kystby, hærget til ugenkendelighed af en altødelæggende tsunami i 2011. Moderne ruiner skriger i tavsheden, mens ekkoet af en menneskelig tilstedeværelse genlyder via en fjern radiostemme i ødelandet. Pludselig befinder kameraet sig i en forfalden restaurant, hvor regnen drypper ned gennem taget, mens kakerlakker og maddiker kravler i hjørnerne.

I restaurantens ødelagte indre lever værkets gådefulde hovedperson: en abe iført kjole og snehvid kvindemaske. Et behåret væsen som skiftevis betragter sig selv og sin kjole og løber hvileløst rundt i den labyrintiske restaurant. Til tider keder denne skabning sig og falder nærmest ind i katatoni. Andre gange agerer det målrettet og eftertænksomt.

Kunstneren har fundet inspiration i den japanske restaurant Kayabuki, hvis ejer har dresseret to aber til at fungere som tjenere. På YouTube så Huyghe en optagelse af disse bizarre virkelighedsindtryk, som han så siden har overført til et betydningsmættet sted, hvor fiktion og fakta supplerer hinanden i en åben bevægelse.

Når dyret f. eks. betragter sig selv i spejlet på væggen, opstår referencer til såvel menneskeliv som kunsthistorie. Måske Huyghes værk er en dystopisk fortælling om menneskehedens forelskelse i sig selv og det efterfølgende fald ned i spejlbilledet? En forelskelse og et fald med store konsekvenser for relationen mellem menneske og natur.

Det malplacerede væsen drages da også af naturen i form af smukke tapeter med skovlandskaber og blomsterbuketter i plastik. Helt tæt på naturen, dets oprindelige habitat, kommer det dog aldrig. Dyret er fanget i restaurantens trange rum, bag en udtryksløs maske og midt i en menneskelig tragedie. Det bliver et intetanende udtryk for menneskets tvivlsomme æstetiske og instrumentale forhold til mægtige moder jord.

Den moderne maskerade i mørket kan opleves frem til d. 21. maj.

bottom of page