top of page

Mumitrolde og malerhjerte - Tove Jansson på Gl. Strand

Tove Jansson (1914-2001) er om nogen et eventyrligt bekendtskab: En kvinde med en levende streg og et originalt univers, præget af både humor, alvor og fri fantasi. Med udstillingen “Tove Jansson - kunst, kærlighed og mumitrolde” præsenterer Kunstforeningen Gl. Strand et kærkomment kig ind i en sprudlende kreativitet med både politisk satire, mumi-striber og smukke malerier.

Ikke mange herhjemme kender maleren Tove Jansson, men hendes kunstneriske hjerte bankede kærligt for malerkunsten og Matisse. Allerede som 16-årig indledte hun sine kunststudier, og det er fascinerende at se hendes nysgerrige maleriske eksperimenter. Til stede er både surrealistisk inspirerede malerier fra 1930’erne, hvor mystik og mørke fremmaner poetiske stemninger, og 1940’ernes farverige undersøgelser af det at være kunstner og kvinde, men også senere værker hvor sindets og naturens vildskab bearbejdes i grovere, energiske penselstrøg og endda abstraktion.

Maleriet er centralt for hendes skaberkraft, og det personlige liv løber som en rød tråd igennem alt i udstillingen. Opvæksten i et frisindet kunstnerhjem, kærligheden til den finske skærgård og ikke mindst voksenlivets vigtige bekendtskaber finder alle udtryk hos både tegneserietegneren, maleren og forfatteren Tove Jansson. I såvel billeder som ord sitrer hendes værker af personligt nærvær og viljestyrke.

Tove Jansson foldede sig ud som kunstner i de svære krigsår med sin første soloudstilling i 1943, og udstillingen præsenterer også et spændende udvalg af hendes politiske forsidetegninger for tidsskriftet Garm. “Det jeg elsker mest er at få lov til at være rigtig svinagtig mod Hitler og Stalin”, fortalte hun selv om de bramfrie tegninger, og der er ingen tvivl om, at krigen har spillet en vigtig rolle for hendes forestillingsverden.

Netop i krigens skygge udkom “De små trolde og den store oversvømmelse”, hvor en katastrofe samler den eventyrlige mumi-familie og introducerer Mumidalens højtelskede univers. I dag er mumi-bøgerne oversat til mere end 40 sprog. Det sammensatte persongalleri og de stærke fortællinger om det vidunderligt komplekse i livet udgør én side af mumitroldenes brede appel - den fantasifulde streg en anden. Men mumitroldenes mor med det store malerhjerte imponerer også med sit unikke væsen. Udstillingen på Gl. Strand åbner på fornem vis for de mange nuancer hos den uforlignelige Tove Jansson og kan opleves frem til d. 3. september i år.

Læs mere om udstillingen her:

bottom of page