top of page

FANTASI, FARVER OG FEMININE FORMER - Rita Kernn-Larsen på Gl. Holtegaard

Lige nu er der dansende læber, stirrende øjne og svævende kønsorganer på Gl. Holtegaard! En perlerække af finurlige og forunderlige værker er samlet for at præsentere den danske surrealist Rita Kernn-Larsen, som i 1930’erne brød igennem på den internationale kunstscene for dernæst at ende i den kunsthistoriske glemmebog.

Rita Kernn-Larsen, 'La pommes de la Normandie (”Æblet”)', 1934. Købt 1993 af kunstneren Kunsten Museum of Modern Art Aalborg. Foto: Niels Fabæk

Udstillingen SOLO: Rita Kernn-Larsen er skabt i samarbejde med Kunsten Museum of Modern Art Aalborg og ønsker via mere end 100 værker at give et nuanceret billede af Kernn-Larsens livsværk. Såvel malerier og skitser som keramik og collager fylder vægge og montrer, og det er fantastisk! Udstillingen er iscenesat af samtidskunstneren Kirstine Roepstorff, som ikke har været bange for at skabe en visuelt stimulerende og stemningsfuld ramme for mødet med værkerne. Især de dekorerede vægge bliver en central medspiller i kunstoplevelsen.

En kvindelig dansk Picasso

Til at starte med gik Rita Kernn-Larsen på Kunstakademiet i København, men i 1929 valgte hun som en del andre skandinaviske kunstnere at dygtiggøre sig hos Fernand Léger på Académie Moderne i Paris. I den franske metropol mødte hun sin kommende mand Isak Grünberg, men hun mødte også repræsentanter fra den fremadstormende surrealisme, som via poesi og nye umiddelbare teknikker betonede det ubevidste og irrationelle i kunsten.

Rita Kernn-Larsen, 'Selvportræt (Know Thyself)', 1937. Solomon R. Guggenheim Foundation, Venedig.

I 1934 havde hun sin første separatudstilling i Danmark, hvor anmeldere hyldede hende som “en kvindelig dansk Picasso”. Hun fik dernæst kontakt med kunstnerne omkring Linien, og i 1935 var hun med på den legendariske avantgardeudstilling Kubisme-surrealisme på Den frie Udstilling. Hun blev med andre ord en del af det surrealistiske selskab, også internationalt, hvor hun markerede sig på lige fod med sine mandlige kunstnerkolleger via udstillinger på MOMA i New York, Galerie Beaux-Arts i Paris og Peggy Guggenheims galleri i London.

Efter 2. verdenskrig forlod Kernn-Larsen dog det surrealistiske univers. Hun bosatte sig i Frankrig og bevægede sig ind i abstraktionen. På gl. Holtegaard har man skabt et yderst repræsentativt billede af hendes livsværk. Det eneste, der mangler, er hovedværker som f.eks. Festen fra 1935, men mon ikke det skyldes den kommende udstilling på Gl. Strand om Kvindernes Surrealisme, hvor både Kernn-Larsen, Elsa Thoresen og Franciska Clausen er samlet. Hvilken glæde at disse kvinder igen får den opmærksomhed, de fortjener!

Denne artikel kan læses i Kunstavisen.

bottom of page