I FAMILIE MED VERDEN
I Møstings Hus på Frederiksberg kan man lige nu opleve en lille perle af en udstilling om menneskers og skulpturers væsen. Den folkekære kunstner Hanne Varming fylder 80 år, og i den anledning vises en retrospektiv udstilling med værker i både gips og bronze.
Udstillingen giver indblik i en fremragende skulptørs virke gennem seks årtier. Omdrejningspunktet er familien, og netop denne motivkreds inviterer til nærvær og fordybelse. Der er ganske enkelt noget fascinerende over den måde, hvorpå det menneskelige aspekt træder frem i Hanne Varmings skulpturer. Hun finder sin inspiration i hverdagslivet, arbejder med levende modeller og omsætter de aftryk, livet har sat på menneskers ansigter, kroppe og sind til stærke visuelle fortællinger.
Et figurativt fokus
Siden sin debut i 1963 har Hanne Varming iagttaget og gengivet mennesker i alle aldre. Hun fik sin uddannelse på det Kongelige Danske Kunstakademi i årene 1958-1965, først hos Gottfred Eickhoff og dernæst hos Mogens Bøggild. På akademiet traf hun også sin første mand, billedhuggeren Erik Varming. De fik fire børn sammen, der ofte optræder i værkerne. De er modeller fra kunstnerens eget liv, men deres balancerede og nærmest tidløse udtryk knytter også an til det almengyldige. I modsætning til mange i sin generation har hun fastholdt et figurativt fokus, der gør kunsten både genkendelig og forståelig, og familielivets betydningsfulde øjeblikke bliver altid modelleret med stor nysgerrighed, indlevelse og variation.
De mange forskellige skildringer af gravide kvinder, liggende og stående kvinder samt mødre med børn i udstillingen gør, at man kan sammenligne både motiver, materialer og kunstnerens udvikling over tid. Det åbner ens blik for skulpturens væsen og den kunstneriske proces. Det menneskelige aspekt hviler nemlig også i skulpturernes overflade, hvor Hanne Varming har efterladt karakteristiske spor: Hendes fingres følsomme tryk kan aflæses i såvel bronze som gips. Fingeraftrykkene understreger, at et rigtigt menneske af kød og blod har skabt de smukke skulpturer. Hun er på en eller anden måde i familie med verden, og hendes kærlighed til den kan aflæses i overfladens både rå og glatte udtryk.
Udstillingen er kurateret af Hanne Varmings datter Karen Margrethe, som har drevet GalleriVarming i Valby siden 2007. Med sit sikre kendskab til kunstneren har hun skabt en kunstoplevelse, der varmt kan anbefales!
Denne artikel kan læses i Kunstavisen