top of page

DET ENE DER LIGGER BAG ALT

- Ny monografi om Cathrine Raben Davidsen

I anledning af at billedkunstner Cathrine Raben Davidsen (f. 1972) lige har modtaget den prestigefulde Beckett-Pris, udgives den eksklusive monografi CATHRINE RABEN DAVIDSEN: ABOVE BELOW BEYOND. Bogen inviterer alle kunstelskere med på en visuel rejse gennem inspirationens tætte skov og ind i et nyt kapitel af Cathrine Raben Davidsens suveræne malerkunst.


Ej blot til pynt

Siden jeg fik den overdådige bog ABOVE BELOW BEYOND i hænderne, har jeg nydt at vende hver side med malerier, tegninger og collager fra de seneste tre år i Davidsens imponerende virke. Den rigt illustrerede udgivelse er et besnærende bekendtskab, men ej blot til pynt. Mens jeg bladrer gennem inspirationsrum, private fotografier og helt nye overvældende værker, får jeg fornemmelsen af, at hvert dryp eller strøg af flydende farve og hver levende linje har betydning.


Jeg har næsten lige åbnet bogen, da jeg møder et håndskrevet mindmap fyldt med referencer til alt fra alkymi og neoplatonisme til posthumanisme og dybdeøkologi. Det er en skøn lille teaser af den komplekse idehistorie, Davidsen inddrager i sin praksis, og som også bogens kvalificerede tekster forholder sig til. Maria Kjær Themsen, kunstredaktør på Dagbladet Information, åbner ballet med en diskussion af netop inspirationen fra fortidens holistiske tænkere, men også samtidens opgør med et antropocentrisk verdenssyn.


Dyb viden og landskaber, der driver

Særligt Davidsens nylige bevægelse fra figurmaleriet til landskabsmaleriet bliver fremhævet og belyst som en markant drejning i hendes virke, der har blik for landskabet som bærer af dyb viden og afsøger både helende og ødelæggende aspekter af menneskets - og malerkunstens - forhold til naturen.


I et interview med Copenhagen Contemporarys direktør, Marie Laurberg, fortæller Davidsen selv om sin fascination af landskabsmalere som Edvard Munch, men også alkymiens forunderlige verden. Monografiens titel ABOVE BELOW BEYOND - og en ny serie af landskabsmalerier kaldet “As above, so below” - refererer således til en okkult tekst, Smaragdtavlen, der omhandler tanken om dét ene, der ligger bag alt og forbinder mikrokosmos og makrokosmos.


Er du også nysgerrig på Cathrine Raben Davidsens maleriske udvikling og rejse ind i landskaber, der driver af farver, følelser og forvandlingskraft, så kan jeg varmt anbefale ABOVE BELOW BEYOND. Find dit eget signerede eksemplar i CRD Studio Store - kunstnerens webshop og butik i Sølvgade.


Denne artikel er udgivet i Kunstavisen januar 2023

Commentaires


bottom of page