top of page

INSPIRATIONENS KORRIDORER

- Nick Cave på Diamanten

Rejsen ind i rockikonet Nick Caves liv og virke begynder i kælderens mørke på Det Kgl. Bibliotek, hvor udstillingen STRANGER THAN KINDNESS foldes ud i otte stemningsfulde installationer med fokus på Caves udvikling som sanger, sangskriver, performer, forfatter, myte og menneske!


MYTE OG VIRKELIGHED


Udstillingen er intet mindre end et overflødighedshorn for musikinteresserede, der i årtier har kunnet følge den sortklædte rebel på scener verden over, men fænomenet Nick Cave rummer meget mere. Han er et skabende menneske, der udtrykker sig lyrisk, rytmisk og visuelt via et hav af inspirationskilder samt bekendtskaber og begivenheder fra et levet liv med op- og nedture.


I STRANGER THAN KINDNESS kommer vi tæt på Caves opvækst i Australien som kirkekorsanger, studerende på kunstskolen Caulfield Technical College og forsanger i det, der skulle blive The Boys Next Door og senere The Birthday Party. Berusende forelskelser, stofmisbrug og familietragedier indtræffer, alt imens den musikalske karriere tager fart med turnéer og ophold i Europa. Endelig dannes i 1984 bandet Nick Cave & The Bad Seeds, hvis medlemmer mødes i en skøn videoinstallation til en snak om musikalsk samarbejde og venskaber i med- og modgang.


Der er meget at opleve på rejsen gennem inspirationens korridorer, og som man bevæger sig gennem den mangefacetterede og æstetisk gennemførte udstilling, flyder biografi, selviscenesættelse og udtryksformer sammen i kreativ leg og flirt med identitet.


MODERNE WUNDERKAMMER


STRANGER THAN KINDNESS er udviklet og designet af Christina Back fra Det Kgl. Bibliotek og Janine Barrand fra Arts Centre Melbourne i et tæt samarbejde med rockguden selv. Med over 300 nøje udvalgte genstande fra Nick Caves hjem, Arts Centre Melbourne og private samlere fungerer udstillingen som et moderne wunderkammer, der appellerer til hele sanseapparatet og pirrer ens nysgerrighed på arbejdsmetoder og centrale temaer via alt fra pladecovers, blodtegninger, hårlokker, visuelle notesbøger, gamle skrivemaskiner og kristusstatuer til kruseduller, håndskrevne digte, mindeværdige mails og et helt særligt stykke tyggegummi!


Helt vidunderlige er de to rekonstruktioner af betydningsfulde rum i Nick Caves liv, “Obsessions” og “An Office”, hvor du føler dig som et lille barn lukket ind i Aladdins hule! Om man er fan af den australske storyteller eller ej, er udstillingen ganske enkelt imponerende og - som sin hovedperson - både forunderlig og original.


STRANGER THAN KINDNESS kan opleves på Diamanten til og med d. 13. februar 2021. Denne artikel er udgivet i Kunstavisen november 2020.


Comments


bottom of page