top of page

LIVSTRÅDE I MØRKET - Chiharu Shiota i Cisternerne

Lige nu lokker Cisternernes mørke dyb med installationskunst i verdensklasse! I det gamle vandreservoir under Søndermarken har den japanske kunstner Chiharu Shiota vævet sig gennem mørket og skabt Multiple Realities - en udstilling om forbundethed på tværs af tid og sted.

Chiharu Shiota: Multiple Realities , Cisternerne 2022.Foto: Torben Eskerod

FRAVÆRETS ÆSTETIK


I ti dage har Chiharu Shiota (f. 1972) og hendes team arbejdet med at trække 60 km hvide garntråde mellem gulv, loft og søjler i Cisternernes underjordiske rum, og resultatet er dragende: Lag på lag af spindelvævslignende mønstre breder sig som en levende organisme - massiv men let - og indhyller den rå arkitektur i lysende hvidhed.


For den verdenskendte kunstner er tråden et billede på livet og et redskab til at forstå verden, og selve processen med fysisk at forbinde forskellige elementer med symbolske strenge er personlig og nærmest meditativ for hende.


Tidligere arbejdede Shiota både med maleri og performance men først, da hun begyndte at “tegne” med tråde, fandt hun sin stemme som kunstner. Hun erstattede sin egen fysiske tilstedeværelse i performance værkerne med en slags fraværets æstetik, hvor imponerende garnkonstruktioner i sort, rød og hvid spiller sammen med isolerede hverdagsgenstande som stole, kufferter, sko og kjoler. Genstandene skaber forbindelsespunkter i Shiotas egen praksis, men fungerer også som spor af andre liv og virkeligheder.


EN ANDEN HUD - EN ANDEN TID


I Multiple Realities udgør lange røde og hvide kjoler gådefulde spor gennem tiden. Menneskekroppen er fraværende, men kjolen eller tøjet, som Shiota kalder vores “anden hud”, træder frem og fletter fraværet ind i kunstens her og nu.


En af kjolerne er pakket ind i det hvide garn - andre er sat i bevægelse og samspil med det vand, der kendetegner stedets historie. Som man går på de fugtige gangbroer, danser skyggerne livagtigt på murene, og kunsten spejles i det mørke vand. Vandet som liv, lyd og levende historie er overalt, selv i luften. Engang kunne Cisternerne forsyne Københavnere med rent drikkevand efter en brutal koleraepidemi. Nu udgør vandet en flydende livskraft i fortællingen om tidsligheder, der mødes i et fremmed, men fascinerende univers.


Shiota har ikke bare en enestående visualitet, men en fantastisk evne til at folde fraværet ud, så det får fylde og nærvær og suger os ind i en ordløs labyrintisk tidssløjfe, vi selv må finde vej i gennem lysende spor og tråde i mørket. En visuel rejse uden destination - indtil du begiver dig ud på den.


Oplev Multiple Realities i Cisternerne frem til d. 30. november 2022


Denne artikel er udgivet i Kunstavisen april 2022.

Comments


bottom of page