top of page

RÅ REALITET - Miriam Cahn på Charlottenborg

Over hundrede værker af den schweiziske kunstner Miriam Cahn (f. 1949) kan lige nu opleves i København. Cahns første soloudstilling på dansk jord har titlen ME AS HAPPENING og undersøger via værker fra de sidste 25 år, hvad det vil sige at være kvinde, kunstner og menneske i en rå realitet.

SÅRBAR EKSISTENS


I kraft af sin titel kunne ME AS HAPPENING lyde som en udstilling om en kunstners altoverskyggende ego, men allerede fra de første værker bliver det tydeligt, at det er den sårbare eksistens - det levende menneske af kød og blod - som er i fokus. Noget flygtigt, men på samme tid nærværende, vokser langsomt frem af de energiske kul- og farveeksplosioner, som Miriam Cahn har sammenstillet på de hvide vægge. Hun har i dén grad sit eget ekspressive og meget direkte udtryk, som kan være både skræmmende og rørende.


Den røde tråd må siges at være det kødelige, der ses både i form af motiver som sårede dyr, nøgne kroppe eller nyfødte børn og som blodrøde farvespor sat af kunstneren i en intens dialog med daglige begivenheder og mediernes nyhedsstrømme. Chokerede blikke kalder på hjælp fra lærrederne, hvor man ser mennesker i afmagt og familier på flugt. Vi lever i en tid præget af terror, migration og krig, og det betyder noget for Cahn at skildre disse foruroligende aspekter af det moderne menneskeliv, for kunne de i virkeligheden ikke ramme os alle?


FEMINISTISK KRIGER


Miriam Cahn tilhører den generation af kunstnere, som i 1970’erne søgte at gøre op med diskriminering og undertrykkelse af kvinder og bekæmpe mandsdominans i samfundet og i kunsthistorien. I udstillingskataloget deler hun sin begejstring for de kvindelige kunstnere, der tidligt brugte deres egne kroppe som politiske redskaber, og hun er selv optaget af feministiske spørgsmål i en social og ikke mindst kropslig virkelighed, der både kan være brutal, skrøbelig og tabuiseret.


Nogle vil da sikkert også tabe læsebrillen ved synet af Cahns eksplicitte fremstillinger af nøgne kvindeskød, erigerede lem og voldelige sexscener, men ME AS HAPPENING er en meget tankevækkende udstilling og giver et kærkomment indblik i en fascinerende kolorist og feministisk kriger, der ikke er bange for at sætte tingene på spidsen og kæmpe for sagen! Hun tager modige maleriske favntag med nogle af tidens mest polariserende emner, og der er dermed nærmest garanti for forargelse over kunsten - måske man hellere skulle følge Miriam Cahns forbillede og være forarget over virkeligheden..


ME AS HAPPENING kan opleves på Kunsthal Charlottenborg til og med d. 21. februar 2021. Denne artikel er udgivet i Kunstavisen oktober 2020.

Comments


bottom of page